En el vast univers de les begudes espirituoses, n’hi ha algunes que destaquen no sols pel seu sabor, sinó també per la seva rica història i tradició. Una d’aquestes joies líquides és la Ratafia, un licor que ha seduït a generacions i que, en el món de la Jardineria, representa una autèntica alquímia botànica.

Empresa Paisatgisme Barcelona – Empresa Paisajismo Barcelona – Empresa Jardineria Barcelona – Igualada, Vilafranca del Penedes, Capellades

Origen de la Ratafia, un viatge en el temps

La Ratafia porta conquistant paladars des de temps immemorials, té les seves arrels a l’Europa medieval.

El seu nom prové del llatí “rata fiat”, que significa “que sigui fet”. Era una expressió utilitzada en els tractats i acords, i amb el temps, es va associar a la tradició de celebrar amb un glop d’aquest licor després de segellar un pacte.

Empresa Paisatgisme Barcelona – Empresa Paisajismo Barcelona – Empresa Jardineria Barcelona – Igualada, Vilafranca del Penedes, Capellades

Recepta tradicional: La màgia de la botànica

La Ratafia és una veritable celebració de la jardineria. S’elabora macerant herbes, fruites i espècies en aiguardent durant 40 dies i 40 nits.

Encara que cada regió i cada família té la seva pròpia recepta, alguns ingredients comuns són nous verdes, canyella, clau i pell de cítrics. El resultat és un licor dolç, aromàtic i amb un sabor inconfusible.

paisatgisme-paisajismo-jardineria-barcelona-igualada-vilafranca-penedes-capellades-cal-tino-garden-ratafia-gourmet-

paisatgisme-paisajismo-jardineria-barcelona-igualada-vilafranca-penedes-capellades-cal-tino-garden-ratafia-gourmet-

Descobreix més secrets botànics i consells de jardineria en la nostra web, i vine a Cal Tino a descobrir el nostre espai gourmet i la Ratafia de l’Ermità dels Pirineus.

Empresa Paisatgisme Barcelona – Empresa Paisajismo Barcelona – Empresa Jardineria Barcelona – Igualada, Vilafranca del Penedes, Capellades

Quan i com gaudir-la?

La Ratafia és versàtil i es pot gaudir de diverses maneres.

Tradicionalment, se serveix freda com a digestiu després d’un menjar. No obstant això, en els últims anys, ha guanyat popularitat en còctels, aportant un toc cereal i dolç.

A més, és la companya perfecta per a postres i xocolates.

paisatgisme-paisajismo-jardineria-barcelona-igualada-vilafranca-penedes-capellades-cal-tino-garden-ratafia-gourmet-

Empresa Paisatgisme Barcelona – Empresa Paisajismo Barcelona – Empresa Jardineria Barcelona – Igualada, Vilafranca del Penedes, Capellades

Curiositats que encantaran als amants de la jardineria

paisatgisme-paisajismo-jardineria-barcelona-igualada-vilafranca-penedes-capellades-cal-tino-garden-ratafia-gourmet-

Festa de la Ratafia

En algunes regions, l’elaboració de Ratafia és motiu de celebració. S’organitzen festes on cada família mostra la seva versió del licor, competint pel títol de la millor Ratafia de l’any.

.

Un licor de Lluna

Es diu que la millor època per a començar la maceració de la Ratafia és durant la nit de Sant Joan, aprofitant l’energia de la lluna.

.

Ampolles enterrades

Una tradició curiosa és enterrar l’ampolla de Ratafia durant la seva maceració perquè adquireixi un sabor més profund i terrós.

Empresa Paisatgisme Barcelona – Empresa Paisajismo Barcelona – Empresa Jardineria Barcelona – Igualada, Vilafranca del Penedes, Capellades

La Ratafia és més que un licor; és una tradició, una celebració de la botànica i un testimoniatge de com la jardineria i la gastronomia han estat entrellaçades al llarg de la història. Així que, ja sigui que estiguis brindant per un acord o simplement gaudint d’una nit tranquil·la, un glop de Ratafia és sempre una bona elecció.