El vesc (Viscum album) és una planta hemiparàsita i, juntament amb el grèvol, és una de les plantes més típiques de les festes de Nadal.

Sol viure damunt de les branques d’arbres de fulla caduca com els pollancres o els pomers però també el podem trobar en pins. El seu fruit és una baia blanquinosa i enganxosa que madura pels volts de Nadal.

Però, per què és tradició besar-se sota una branca de vesc? Els celtes tenien la creença que la planta era símbol de vida, amor i fertilitat pel seu color verd permanent. Aquesta creença va fer que a moltes llars es col·loqués una branca de vesc a la porta d’entrada per atraure la bona sort i d’aquí va sortir la tradició de besar-se sota el vesc, penjat al llindar de la porta.

Així, segons la tradició, les persones que es facin un petó sota una branca de vesc tindran un any ple d’oportunitats, amor, fertilitat i fortuna.