La Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) és la planta de Nadal per excel·lència. Cada any, a cada llar, una Ponsettia decora una taula, una estança o racó. Però, com podem cuidar-la perquè ens duri d’any a any?

La Poinsettia com a planta d’interior

Quan comprem aquesta planta, normalment la trobem parcialment embolicada amb plàstic per protegir les seves fulles. El primer que cal fer per cuidar-la és treure-la de la bossa, per millorar-ne la ventilació i així evitar la caiguda de fulles.

Lloc: ha d’estar en un lloc ben il·luminat i allunyada de fonts de calor artificial, com radiadors i estufes.

Reg: necessita un reg moderat, evitant sempre mullar les fulles i flors, motiu pel qual es recomana el reg per immersió, que consisteix en col·locar la planta a un plat amb aigua natural durant 15 minuts i deixar que escorri l’aigua sobrant. Si reguem de forma normal cal buidar el plat de recollida de l’aigua sobrant després de cada reg, ja que un excés d’aigua pot podrir-ne les arrels.

Poda: quan la planta s’hagi quedat sense fulles, normalment cap a finals de gener o febrer, cal tallar les tiges a 10 cm i segellar la ferida amb cera d’espelma. Es recomana utilitzar guants ja que la seva sabia és irritant.

Trasplantament: a la primavera, podem trasplantar la poinsettia a una torreta més gran i renovar el substrat amb un substrat universal de qualitat. També és recomanable aportar nutrients extres amb un fertilitzant.

Nova floració: perquè la planta estigui ben florida al desembre i amb les fulles característiques de color vermell, caldrà que la planta passi entre 12 i 14 hores de foscor total des de finals de setembre fins a principis d’octubre, ja que és una planta que floreix quan té més hores de nit que de dia.