7 tips per aprendre’n

Qualsevol lloc és bo per les plantes aromàtiques. Són molt resistents i no tenen problemes de creixement, però val a dir que com a tota planta necessita atencions . T’expliquem 7 consells bàsics:

1.- Quan plantar-les?

La millor època de plantació és a principis de la primavera, tot i que són plantes que aguanten bé a qualsevol emplaçament . Prefereixen terrenys argilosos o una mica calcaris.

2.- Necessitats

Un cop plantades, les aromàtiques no necessiten massa atencions. Cal un reg moderat, ja que la majoria són de sòl més aviat sec.

Cal fer una poda a l’any i desprès de la floració

3.- Com plantar-les paisatgísticament?

Plantarem a primera fila les espècies més baixes, com podria ser el Thymus, darrera seu podem fer un grup amb sàlvia, també podem plantar santolina, lavanda i per acabar posant al fons les més grans com la jara i la retama o ginestra.

4.- Com és propaguen?

Per llavor i esqueix

Sembrar a la primavera o tardor. Per divisió (esqueix) és millor fer-ho a la tardor tapat amb humus.

5.- Podem utilitzar-los com a arbust per tanca?

Les tanques d ’aromàtica queden molt decoratives i són molt funcionals. Has de calcular mes o menys 7 peces per metre lineal i tenir en compte que cada espècie te la seva distancia de plantació: lavanda i romaní a 30cm l’un de l’altre, la sàlvia i el romaní a 20cm..

6.- Quins són els seus enemics?

Les plagues no són una amenaça, al contrari, les allunya de la resta de plantes del jardi fins i tot alguna espècie d’ aromàtica la repèl.

No li és bo la vegetació espontània que busca l’aigua, la llum i els nutrients. Cal arrencar-les a mà o amb una aixada i evitaràs l’aparició de malalties com el virus del mosaic del romaní.

7.- Millor ubicació

A rocalles, terrasses, talussos o també pots plantar-les en jardineres i llocs estratègics ja que s’adapten amb facilitat a qualsevol zona i amb poca aigua.

En un talús, les aromàtiques cobreixen el terra amb molta rapidesa, donant-li al jardí un atractiu especial a més d’una fragància