Arriba l’estiu i aviat et vindrà de gust una bona capbussada a la piscina. Però, primer, toca posar-la a punt!

Si la teva piscina és d’obra i l’has mantingut amb aigua durant l’hivern tens dues opcions:

Buidar-la, netejar-la i tornar-la a omplir

Aquesta opció no és gaire recomanable, ja que es llença molta aigua.

 1. Primer cal netejar la brutícia del fons de la piscina amb un neteja-fons. A l’hora de fer-ho és important que retirem el pre-filtre del motor de la depuradora perquè no s’embussi. També es recomana col·locar la vàlvula de la depuradora a “desaiguar”, de manera que l’aigua que aspiri el neteja-fons s’expulsi directament.
 2. Buidar tota l’aigua de la piscina.
 3. Un cop buida, netejar-la.
  • Interior de rajola. Si l’interior de la piscina és de rajola podem utilitzar àcid clorhídric (utilitzant una mascareta de qualitat i guants especials per àcids) o un producte de neteja desincrustant específic per a piscines, fregant amb un raspall i després aclarint-la bé.

   Interior de pintura. Si la piscina és de pintura, podem netejar-la amb lleixiu o amb àcid clorhídric rebaixat amb aigua. En aquest cas, pot ser que la pintura es deteriori. Si volem tornar a pintar, hem d’esperar que les parets s’assequin completament (uns 10 dies).

   Interior de líner. Si la piscina és de líner i està en bones condicions n’hi haurà prou amb rentar-lo amb aigua i sabó neutre. Si té taques de calç, les podrem netejar amb àcid clorhídric molt diluït amb aigua. Si les taques són orgàniques caldrà que utilitzem productes específics.

 4. Tornar-la a omplir (tot i que aquesta opció no és gaire ecològica perquè llences molta aigua…)

 

Recuperar l’aigua

Aquesta opció és millor si has realitzat un manteniment mínim de la piscina durant els mesos d’hivern. A més a més, és molt més ecològica ja que reutilitza l’aigua i també més econòmica.

 1. Neteja física de la piscina: neteja les parets amb un raspall, el fons amb l’ajuda d’un neteja-fons i treu els residus flotants amb un recollidor.
 2. Revisió i neteja del sistema de depuració.
 3. Tractament de l’aigua. Hem de realitzar una hipercloració o tractament de xoc, aplicant el doble de clor que normalment, amb la depuradora engegada i tornar a passar el neteja-fons.
 4. Un cop feta la hipercloració, aplicarem un alguicida per prevenir les algues i floculant, un compost que fa que les partícules en suspensió s’ajuntin, augmentant la seva mida per afavorir que el filtre les pugui retenir o caiguin al fons, on puguin ser aspirades pel neteja-fons.
 5. Per últim, posarem en marxa la depuradora i el neteja-fons, per treure les restes de brutícia.

En les piscines de cloració salina, farem una aportació de sal important al començament de la temporada.